czwartek, 7 maja 2015

HOLLE, TOPFER, ORGANIX… Ekologiczne kaszki dla dzieci, a kaszki z supermarketów – różnice


Większość maluszków swoją kulinarną przygodę, związaną z rozszerzaniem diety, zaczyna zwykle od kaszek ryżowych w postaci kleiku. Z czasem sięgamy po kolejne rodzaje kaszek dla naszego rosnącego szkraba. Kaszki ryżowo-owocowe, kukurydziane, mleczne i bezmleczne stają się „chlebem powszednim” większości małych dzieci. Ale czy rodzice wystarczająco uważnie studiują skład tych produktów? W każdym razie, powinni…

W masowej ofercie „supermarketowej” czasem udaje się znaleźć kaszkę ryżową bez cukru, sacharozy, czy słodkiej substancji w innej postaci, ale nie jest to standardem. Podobnie trudno w kaszkach z supermarketu znaleźć odpowiednio wysoką zawartość składników pełnoziarnistych, błonnika czy prawdziwych owoców. Jeśli chodzi o kaszki ekologiczne, określane też jako organiczne lub kaszki BIO – wyżej opisane wymogi są zawsze przestrzegane.

W przypadku kaszek organicznych standardem jest wiele pozytywnych rzeczy, które w kaszkach „masowych” są rzadkością. Kaszki organiczne nie tylko zawierają składniki pochodzące z czystych, ekologicznych, często biodynamicznych upraw, ale mają również zupełnie inne proporcje tych składników niż popularne kaszki z supermarketu.

Ułamek procenta versus kilkanaście procent owoców – jaką kaszkę wybierzesz?

Przykładowo, kaszka malinowa od komercyjnego producenta zawiera 0,6% naturalnego proszku malinowego, podczas gdy ekologiczna Kaszka ORGANIX Ryżowo-kukurydziana z bananem i mango BIO swój smak zawdzięcza między innymi składniom takim jak: 10% płatków bananowych i 5% liofilizowanego mango w składzie.



Tacy BIO-producenci jak Organix, Holle, Topfer nie wzbogacają swoich kaszek końskimi dawkami witamin i minerałów, gdyż jest to sprzeczne z założeniami żywności ekologicznej. Wychodzą oni z założenia, że urozmaicenie codziennego jadłospisu jest najlepszym sposobem dostarczenia dziecku składników odżywczych.

Jedyną witaminą, jaką wzbogacane są niemal wszystkie kaszki ekologiczne dla dzieci jest witamina B1 czyli tiamina, ważna dla przemiany węglowodanów i ogólnego rozwoju (według norm Instytutu Żywności i Żywienia powinna być obecna w codziennej diecie dzieci od 1. roku życia).

Czym jeszcze różnią się kaszki ekologiczne od pozostałych? 

O kolejnych różnicach między kaszkami BIO a „zwykłymi” przeczytasz na żywieniowym portalu Mamosfera.pl

------------------------------------------------------------------------------------------------

Doskonałe kaszki: organiczne, z certyfikatami BIO, polecane przez dietetyków, jaglane, bezglutenowe i inne znaleźć można w ekologicznym sklepie Kidy.pl

4 komentarze:

  1. W sklepach teraz pełno chemii i różnych dodatkowych składników. Dobrze, że teraz jest już coraz więcej ekologicznej, zdrowej żywności. Wiadomo, że jek chodzi o dzieci to lepiej od razu odżywiać je zdrowo.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo się ciesze, że rynek w Polsce coraz bardziej otwiera się na żywnośc ekologiczną i bio. Sama jestem wielką fanką kaszek Holle i nie wyobrażam sobie karmienia dziecka czymś innym. przetestowana nie tylko przeze mnie, ale też przez moje najlepsze przyjaciółki, którym z uporem maniaka Holle polecam;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak kupować maluszkowi gotowe danie ze sklepu to najlepiej takie bio bądź organiczne https://humana-baby.pl/kategoria/posilki-owocowe-100-organic/ . Wtedy mamy pewność, że jest wyprodukowane ze zdrowych i dobrych jakościowo składników

    OdpowiedzUsuń
  4. Produkty muszą być jak najwyższej jakości. To samo tyczy się pożywienia mamy, w końcu to z jej mlekiem składniki trafiają do żołądeczka dziecka. W sprawie karmienia piersią, w razie jakbyście mieli jakieś wątpliwości, to odsyłam do https://www.lansinoh.pl/ , gdzie można znaleźć bardzo dużo praktycznych wskazówek

    OdpowiedzUsuń

Kidek pozdrawiam i dziękuję :)