czwartek, 8 października 2015

Odporność dzieci jesienią – jak ją wspierać, nie tylko przez dietę?


Jak przypominają Eksperci związani z Instytutem Żywności i Żywienia, utrzymanie prawidłowej sprawności układu odpornościowego wymaga stałego dostarczania niezbędnych ilości witamin i składników mineralnych. Zbilansowany sposób żywienia oparty na regularnym spożywaniu w odpowiednich ilościach warzyw i owoców oraz fermentowanych produktów mlecznych zapewnia zachowanie tej sprawności*. Ale jak przekonać małe dzieci, aby regularnie spożywały świeże warzywa, owoce, kefiry, naturalne jogurty, maślanki i inne zdrowe produkty? A może są jeszcze jakieś inne proste i niekłopotliwe sposoby, aby wspierać odporność naszych dzieci w okresie jesiennym?

Na odporność składa się zespół barier i mechanizmów działających w organizmie człowieka, jeśli układ immunologiczny funkcjonuje prawidłowo. Dzięki tym barierom i mechanizmom możliwa jest obrona przed wirusami, bakteriami i grzybami, powodującymi różnego typu infekcje i choroby. Organizm dziecka jest wrażliwy i delikatny – dlatego tak ważne jest świadome budowanie odporności maluszków.

Możemy to robić na wiele sposobów, m.in. poprzez wdrażanie codziennych obyczajów, które sprzyjają budowaniu odporności, poprzez zabawę, która uświadamia nawet najmłodszym dzieciom, czym jest odporność i że warto ją budować oraz przez dietę, która na jesieni jest o tyle ułatwiona, że mamy szeroki dostęp do wielu sezonowych (i jeszcze nie przechowywanych zbyt długo – a więc bogatych w witaminy i mikroelementy) warzyw, owoców, kasz czy orzechów.

Jesienna dieta dziecka – pamiętajmy o różnorodności, ale też o jakości

Jesienna obfitość darów natury, od których uginają się stragany i półki sklepowe, to tylko jedna strona „dietetycznego medalu”, mającego wpływ na zdrowie oraz odporność dzieci. Drugą stroną – obok różnorodności – jest jakość. Jak zauważają specjaliści związani z Instytutem Matki i Dziecka: „W żywieniu dziecka istotna jest nie tylko prawidłowa dieta, dobrze zbilansowana pod kątem dostarczanych  składników odżywczych, ale także JAKOŚĆ żywności, z której sporządzane są posiłki. U niemowląt i małych dzieci mechanizmy obronne, które chronią je przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi, nie są jeszcze w pełni dojrzałe, dlatego ważne jest, aby żywność przeznaczona dla dzieci pozbawiona była szkodliwych dla zdrowia substancji, takich jak metale szkodliwe dla zdrowia, środki ochrony roślin (pestycydy), nawozy sztuczne, niektóre substancje dodatkowe”**.


Dlatego wybierając produkty, z jakich mają być sporządzane posiłki dla naszych maluszków, warto sięgać po te ze sprawdzonych źródeł (np. jaja ze wsi) oraz ze sklepów oferujących produkty rolnictwa ekologicznego. Można też sięgać po gotowe posiłki organiczne dla dzieci i niemowląt. Ważne, aby wybierać produkty najwyższej jakości, pozbawione szkodliwych dla zdrowia substancji.

Więcej na temat budowania odporności dzieci jesienią, za pomocą diety, dobrych obyczajów i zabaw – przeczytasz na portalu parentingowym Bobosfera.pl


-----------------------------------------------------------------------------
* Na podstawie informacji zawartych na łamach strony Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. dra med. Aleksandra Szczygła (www.izz.waw.pl), w art. „Żywienie a układ odpornościowy”.

** Poradnik Żywienia Dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia, Praktyczne zastosowanie Norm Żywienia opracowanych przez Grupę Ekspertów w 2012 (Normy Żywienia zdrowych dzieci w 1-3. roku życia – stanowisko Polskiej Grupy Ekspertów. Standardy Medyczne Pediatria 2012, T 9), str. 60.