Wśród polskich rodziców rośnie świadomość, jak niepożądana organizmu dziecka jest obecność słodyczy i „hiperkarmetowych” przekąsek w jego menu. Coraz poważniejszy problem otyłości wśród polskich dzieci to tylko jedna z wielu przyczyn, dla których rodzice powinni zrezygnować z kupowania maluszkom tradycyjnych ciastek, cukierków, batoników czy chipsów. Wielu specjalistów zwraca też uwagę na problem próchnicy, spadku odporności „zacukrzonego” organizmu oraz kształtowanie złych nawyków żywieniowych u malca, które rzutują na cała jego przyszłość.
Tymczasem korzyści dla organizmu dziecka, które zamiast codziennej dawki przemysłowych łakoci, zjada ekologiczne, pozbawione chemii, cukru i soli przekąski są nie do przecenienia! Dając maluszkowi owocowe, bezcukrowe batoniki, organiczne deserki, owocowo-warzywne musy i puree albo pełnoziarniste kaszki czy zdrowe, bezglutenowe biszkopty zamiast napompowanych cukrem i tłuszczami utwardzanymi słodyczy – dajesz mu podstawę do zdrowego życia i mądrych nawyków żywieniowych.
Prawdopodobnie jednym z powodów wciąż dużej popularności przemysłowych łakoci, które podajemy maluchom, jest fakt, że nie wszyscy rodzice jeszcze wiedzą, jak wiele ciekawych alternatyw dla takich słodyczy jest już dostępnych na naszym rynku – na przykład ekologiczne przekąski dla dzieci.
Więcej inspiracji i informacji na temat zdrowych, słodkich i chrupiących przekąsek dla najmłodszych znajdziesz w artykule zamieszczonym na parentingowym portalu żywieniowym Mamosfera.pl
Kiedy dzieci były małe, dawałam im takie ekologiczne herbatniczki od Holle - nie tylko im smakowały, ale tez uczyły żuć i ciamkać twardsze produkty. Teraz, kiedy sa starsze, przerzuciłam się na miód, suszone owoce i bakalie.
OdpowiedzUsuń